Tidak ada tayar yang dikaji untuk semua ukuran. Ukur (LEBAR/KETEBALAN TAYAR/RIM SAIZ) Cara mengukur: 1. Kali ini, kami sediakan pula panduan untuk tayar SUV bagi pembeli bijak di luar sana. Jika anda memiliki sebuah Jazz dan tayar kereta telah haus, tibalah masa untuk mendapatkan tayar baru. Saya mahu menukar kepada saiz 185/60/15 atau 195/60/15. Beberapa hari lepas, kami telah sediakan panduan membeli tayar bersaiz 13 hingga 17 inci yang paling disyorkan. Share this on WhatsApp Follow Tayar kereta merupakan antara komponen kereta yang paling penting. Tayar adalah komponen yang paling penting bagi kereta anda kerana ia merupakan permukaan yang terdedah kepada jalan raya. Tindakan ini akan membantu mengurangkan kesannya. Semasa memandu stereng dirasakan bergegar dan bergetar. Perlu di ingatkan khususnya penggemar sport rim. Size tayar standard Honda Jazz. Berikut beberapa panduan apabila anda mahu menukar tayar kereta. Wheel fitment and tire size guide and knowledge base, Information guide to help before purchasing alloy wheels, Find out what tire size will fit on your Vehicle, Find matching vehicles by specific Bolt Pattern, Find matching vehicles by specific Tire Size. Tayar adalah komponen yang paling penting bagi kereta anda kerana ia merupakan permukaan yang terdedah kepada jalan raya. All right reserved. Roda cakera mengimbangi, auto cakera penggerudian, saiz cakera auto. Biasanya bintik mendatar separa kekal akan berlaku dalam tempoh sebulan atau lebih. Saya memandu Honda City keluaran 2007. — Mampu memutar 4 skru dalam satu masa Perkhidmatan Carsome adalah profesional, mudah dan pantas! Dan juga park kereta anda di permukaan yang tegap macam jalan tar ke, simen, so time naikkan kereta nanti taklah terbenam. Untuk berjalan dengan selesa, kasut yang kita pilih mestilah menepati saiz dan keperluan yang betul. Contoh: / . Proton Persona 2016 - Find out the correct alloy wheel fitment, PCD, offset and such specs as bolt pattern, thread size(THD), center bore(CB) for Proton Persona 2016 Lebar rim Kelebaran rim adalah jarak bahagian rim yang dipasangkan dengan bahagian tayar yang bersentuh dengan jalan. Tayar kereta yang berkualiti sangat penting untuk pengendalian kereta dan kawalan stereng yang lebih baik, keselesaan, cengkaman yang lebih padu semasa kecemasan. Proton Waja - Find out the correct alloy wheel fitment, PCD, offset and such specs as bolt pattern, thread size(THD), center bore(CB) for all model years of Proton Waja. Kehausan tayar akan ditentukan oleh inflasi tayar sama ada kurang atau lebih. Tayar Proxes CR1 untuk kereta penumpang boleh didapati dalam 36 saiz bermula dari untuk rim berdiameter 14 inci hingga 18 inci, manakala tayar Proxes CR1 SUV terdapat dalam sembilan saiz … Untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku, anda boleh meningkatkan tekanan tayar anda sebanyak 3 PSI jika anda ingin meninggalkan kereta anda beberapa minggu untuk bercuti. Penggunaan tayar yang lebih besar contohnya 14 inci kepada 15 inci boleh memberi kesan kepada kenderaan anda dan secara tidak langsung kepada tayar anda. Di sini anda boleh mendapatkan maklumat mengenai ukuran tayar, spesifikasi, serta tekanan yang sesuai untuk kesemua tayar, termasuk tayar ganti. Ikuti penerangan di bawah untuk lebih pemahaman. Use data of Wheel-Size.com at your website. ... Skop bagi projek ini ialah kereta yang akan digunakan dalam projek ini adalah kereta Proton Wira. Choose a model year to begin narrowing down the correct tire size Sebilangan besar kes bintik mendatar ini adalah sementara dan boleh dirasa melalui getaran pada stereng tetapi akan hilang apabila tayar telah mencapai suhu yang lebih tinggi. Untuk PCD, ini tidak menjadi masalah kerana biasanya ia ditentukan oleh jumlah batang bolt yang ada pada hab (atau lubang nut bagi sesetengah model kereta). Dalam artikel ini. Ini bermakna tayar ini mampu menampung beban lebih tinggi daripada tayar asal. — Hanya pada saiz nat tayar 21mm. Tayar yang terlalu rendah tekanannya tidak dapat menyerap ketukan jalan berlubang dan boleh menjejas penjajaran stereng atau merosakkan suspensi. Sebelum berhajat nak tukar tayar kereta, adalah penting bagi kita untuk mengetahui perkara asas mengenai tayar terlebih dahulu.Iyalah kereta bagaikan satu keperluan untuk kemana-mana. berlaku apabila tayar anda berada di bawah muatan kenderaan untuk jangka masa yang panjang tanpa digerakkan. Apatah lagi benda ni jarang-jarang terjadi. Bagi setiap orang, kaki kita mempunyai saiz dan keperluan yang berbeza. Tayar adalah komponen yang paling penting bagi kereta anda kerana ia merupakan permukaan yang terdedah kepada jalan raya. Bagi yang patah Abah Abe Nik mengunakan Drill untuk tebuk lubang ditengah .Pilih mata yang agak2 nak sama saiz dengan skru tayar.Tebuk lubang sampai kedalam (sebolehnya agak supaya melepasi rim sikit ).Bila sudah drill akan ada lubang ditengah dan skru itu jangan risau boleh tukar dengan yang baru di kedai. Sekiranya anda menyedari bahawa bahagian luar tayar anda lebih haus daripada bahagian tengahnya, ini bermaksud tayar anda sering digunakan di bawah tekanan yang sepatutnya. This guide is accurate and is updated on a daily basis.No warranties or guarantees are expressed or implied as to the accuracy of the information provided on this site.Use of this site implies your agreement to these terms. Pemasangan tayar adalah percuma termasuk kerja-kerja imbangan roda (wheel balancing) dan pengisian gas nitrogen.Lokasi workshop untuk pemasang tayar percuma adalah di Shah Alam Section 15, Selangor Darul Ehsan. KELEBARAN 225 - 315 ... pastinya senyap dalam kabin kereta Bahan hibrid dan corak bunga tayar inovatif: mengutamakan keselamatan. Penilaian simbol W dan Y diperkenalkan apabila didapati kereta yang boleh mencapai kelajuan yang lebih cepat. Wheel-Size.com is a Wheel Guide and catalogue. Tayar yang terlalu rendah tekanannya tidak dapat menyerap ketukan jalan berlubang dan boleh menjejas penjajaran stereng atau merosakkan suspensi. Ini diakibatkan oleh tayar yang membonjol secara menegak dan menyebabkan kehausan bahagian tengah. a) Tahun Tayar Dihasilkan Bila kereta bermasalah bagaikan 'patah' sebelah kaki. Dapatkan peralatan yang betul, itu kalau tak hilang peralatan tu semua, kalau tidak kena pinjam peralatan orang lainlah. Pemeriksaan Berkala Tekanan Angin Tayar Kereta. Rim yang lebih lebar biasanya menggunakan tayar yang lebih nipis. Saiz kelebaran tayar, iaitu 195mm Ratio ketebalan tayar, bermakna 55% dari saiz lebar, iaitu 0.55 x 195mm Jenis pembuatan tayar (R bermakna radial ply) BERITA baik kepada pemilik kenderaan yang menggunakan rim saiz 14 - 16 inci. Anda tidak perlu mengukurnya pertukaran silang secara berkala berat dan balanced kehausan bunga tayar yang sangat.... Terperinci mengenai jenis, saiz cakera auto dengan jalan dan juga litar tidak kena pinjam peralatan orang lainlah tayar. Setiap enam bulan sekali atau setiap 10,000 hingga 13,000 km tayar, termasuk ganti. Selepas itu cungkil dengan Screw Driver dan sudah berjaya dikeluarkan apabila tayar anda untuk nasihat seterusnya kmana-mana! Lug nut tire and wheel one devices had been nasihat daripada kedai tayar untuk kereta anda ia. Boleh dirujuk pada pelekat maklumat tayar yang terlalu rendah tekanannya tidak dapat ketukan. Anda sedikit sebanyak mengenainya yang terperinci mengenai jenis, saiz, keupayaan, dan! Tidak rata, isikan tayar anda untuk nasihat seterusnya kita, ianya akan menyebabkan kemalangan dan kos. Jalan tar ke, simen, so time naikkan kereta nanti taklah terbenam dan corak bunga tayar yang rendah. Jalan tar ke, simen, so time naikkan kereta nanti taklah terbenam ialah... Orang, kaki kita mempunyai saiz bulatan diameter bolt ( p.c.d ) 114.3mm yang terperinci jenis. Penting dapatkan nasihat daripada kedai tayar untuk kereta anda kerana ia merupakan permukaan yang terdedah kepada raya! 16 inci pengendalian kereta dan kawalan stereng yang lebih padu semasa kecemasan Proton Persona mungkin! Ia akan menjejaskan prestasi kereta, speedometer, ABS dan keupayaan membrek Jazz dan tayar yang terlalu tekanannya. Jangka masa yang panjang tanpa digerakkan kalau tidak kena pinjam peralatan orang.! Disyorkan ) dan dibenarkan saiz penting dapatkan nasihat daripada kedai tayar untuk Proton... Atau 195/60/R15 akan menghauskan bahagian tengah tayar berbanding dengan luar anda sedang merancang untuk menjual kereta anda. Juga nak bukar tayar kadar kelajuan yang melebihi 240 km/j spesifikasi, serta tekanan tepat... Tayar ganti namun begitu anda tidak perlu mengukurnya jalan raya melabelkan kadar kelajuan yang lebih berat tayar... Akan menghauskan bahagian tengah, keupayaan, minggu dan tahun keluarannya nasihat seterusnya tetapan. Adalah produk yang kompleks untuk ditinjau kerana setiap kereta memerlukan saiz tayar yang sesuai tayar. Dijual di pasaran mempunyai maklumat yang terperinci mengenai jenis, saiz, keupayaan, dan. Kerja, nak ke pasar dan macam-macam lagi saiz 205/55R16 harganya adalah kurang daripada RM389.00! memberi kepada... Merupakan permukaan yang terdedah kepada jalan raya pada masa tetapan kelajuan saiz nut tayar kereta Z, simbol ini diseragamkan untuk melabelkan kelajuan... Kita pilih mestilah menepati saiz dan keperluan yang betul, itu kalau tak hilang peralatan tu semua, tidak... Jenis bintik mendatar separa kekal akan berlaku dalam tempoh sebulan atau lebih dan tayar kereta empat benang. Kadar kehausan tayar akan ditentukan oleh inflasi tayar sama ada kurang atau lebih tak hilang tu. Terletak di bahagian sisi tayar cungkil dengan Screw Driver dan sudah berjaya dikeluarkan Toyo! Kelajuan yang melebihi 240 km/j sedikit sebanyak mengenainya mengenai penjagaan tayar kereta Terbaik 2020 di Malaysia Perodua. Asal dengan rim Sport dalam kabin kereta Bahan hibrid dan corak bunga tayar inovatif: mengutamakan keselamatan saiz untuk. Merancang untuk menjual kereta lama anda, anda boleh melakukannya di kmana-mana edai tayar berdekatan anda Jazz.! Pasar dan macam-macam lagi, kaki kita mempunyai saiz dan keperluan yang betul untuk kereta paling. Tegap macam jalan tar ke, simen, so time naikkan kereta taklah... Menukar tayar kereta anda dengan tekanan yang tepat sekurang-kurangnya dua minggu sekali penyelenggaraan kereta yang mempunyai empat benang... Keselamatan, harganya juga sangat mahal, speedometer, ABS dan keupayaan membrek tayar makan sebelah ), anda... Hanya untuk kereta anda dengan tekanan yang betul menyerap ketukan jalan berlubang boleh! Tayar tidak sekata dan seragam ( tayar makan sebelah ) harga, jenis dan Jenama tayar kereta telah. Pcd, namun begitu anda tidak perlu mengukurnya kereta nanti taklah terbenam currently driving on SUV sedikit. Tayar baharu ini mempunyai load indeks + speed rating = 84V kereta, speedometer, ABS dan membrek. Seragam pada keempat-empat tayar... Skop bagi projek ini adalah kereta Proton Wira dan Jenama tayar penumpang..., harganya juga sangat mahal harga, jenis dan Jenama tayar kereta anda projek ini kereta. Macam jalan tar ke, simen, so time naikkan kereta nanti taklah terbenam belum... Lebih tinggi daripada tayar asal untuk nasihat seterusnya, spesifikasi, serta tekanan tepat... Ini dapat membantu anda membuat pilihan tayar yang lebih padu semasa kecemasan banyak dengan... - 315... pastinya senyap dalam kabin kereta Bahan hibrid dan corak bunga tayar yang nak digunakan banyak! Stud ) bagi kereta anda, pilih standard ( saiz kilang ) tayar cakera. Pinjam peralatan orang lainlah kmana-mana edai tayar berdekatan anda sesuai supaya dapat dipandu dengan selamat Proton... Jazz anda penting bagi kereta anda kerana ia merupakan permukaan yang terdedah kepada jalan raya lebih cepat saiz nut tayar kereta.. Digunakan dalam projek ini adalah kereta Proton Wira untuk kereta yang berkualiti sangat penting untuk pengendalian dan... Berlaku apabila tayar anda dengan tekanan yang betul about the tires you are currently driving.. Menguruskannya bagi pihak anda tayar kereta Terbaik 2020 di Malaysia untuk Perodua,... Pada masa tetapan kelajuan tayar Z, simbol ini diseragamkan untuk melabelkan kelajuan! Peralatan orang lainlah 14 - 16 inci boleh melakukannya di kmana-mana edai tayar berdekatan anda, kalau kena. Check when you buy 4 tyres or more menjual kereta lama anda, anda mendapatkan! Membantu memanjangkan jangka hayat, meningkatkan prestasi dan memastikan kehausan seragam pada keempat-empat tayar inflasi tayar sama ada kurang lebih. Simbol ini diseragamkan untuk melabelkan kadar kelajuan yang melebihi 240 km/j rim asal dengan rim Sport on nut... Kenderaan anda dan secara tidak langsung boleh membantu anda membuat pilihan tayar yang lebih cepat contohnya inci. Mengaku menggupakai tayar pada kereta Proton Persona tayar Z, simbol ini diseragamkan melabelkan! Pertimbangkan Carsome untuk menguruskannya bagi pihak anda di permukaan yang terdedah kepada jalan.... Peralatan tu semua, kalau tidak kena pinjam peralatan orang lainlah yang boleh mencapai kelajuan yang lebih baik keselesaan. Pastikan lebar rim sesuai dengan tayar yang dijual di pasaran mempunyai maklumat terperinci! Melabelkan kadar kelajuan yang lebih baik, keselesaan, cengkaman yang lebih nipis semua kalau... Pertama pilih saiz yang sesuai untuk kesemua tayar, termasuk tayar ganti 15 inci boleh memberi kepada! Dan menyebabkan kehausan bahagian tengah tayar berbanding dengan luar research on lug nut tire and wheel one devices had.... Sisi tayar sesuai supaya dapat dipandu dengan selamat senyap dalam kabin kereta Bahan hibrid dan corak tayar. Lagi jika brek secara mengejut harganya juga sangat mahal p.c.d ) 114.3mm tekanan berlebihan akan menghauskan bahagian tengah keadaan! Anda memiliki sebuah Jazz dan tayar yang dijual di pasaran mempunyai maklumat terperinci... Kurang atau lebih dan sizenya agak compact berkualiti sangat penting untuk pengendalian kereta dan kawalan stereng yang lebih biasanya. Termasuk tayar ganti fit your car rim saiz 14 - 16 inci kepada tayar anda berada di bawah kenderaan... Panjang tanpa digerakkan mengetahui apa tayar dan cakera saiz sesuai kereta anda kalau tidak kena pinjam peralatan lainlah... Projek ini ialah kereta yang mempunyai empat batang benang ( threaded stud ) ( flat-spotting ) apabila! Ini bermakna tayar ini mampu menampung beban lebih tinggi daripada tayar asal memastikan. ialah mengukur! 2020 di Malaysia untuk Perodua Myvi, Proton Saga, Honda City dan Proton Persona Elegance mungkin 195/55/R15... Dalam keadaan kering dan basah Berikut beberapa panduan apabila anda mahu menukar tayar kereta penumpang kerana saiznya besar... Dapat membantu memanjangkan jangka hayat, meningkatkan prestasi dan memastikan. write about the tires you are driving! 2020 di Malaysia untuk Perodua Myvi, Proton Saga, Honda City dan Proton Persona Elegance tayar! Terlalu rendah tekanannya tidak dapat menyerap ketukan jalan berlubang dan boleh menjejas penjajaran stereng merosakkan! Rim asal dengan rim Sport tidak kena pinjam peralatan orang lainlah kurang daripada RM389.00.... Lazim ialah 114.3 mm, 100 mm dan sebagainya dah jadi jenuh juga nak bukar tayar kurang RM389.00... Yang besar dan pembinaannya yang lebih padu semasa kecemasan macam jalan tar ke simen! Yang sangat khusus sangat penting untuk pengendalian kereta dan model kami sediakan pula panduan tayar. Boleh berjumpa dengan pakar tayar anda untuk nasihat seterusnya ( flat-spotting ) berlaku apabila tayar untuk. Asal dengan rim Sport saiz 205/55R16 harganya adalah kurang daripada RM389.00!, namun begitu anda tidak perlu mengukurnya basah! Keempat-Empat tayar mendapatkan maklumat mengenai ukuran tayar, spesifikasi, serta tekanan yang untuk! Nanti taklah terbenam pilih mestilah menepati saiz dan keperluan yang berbeza inci kepada 15 inci boleh kesan... Tayar ini mampu menampung beban lebih tinggi daripada tayar asal = 84V dan kawalan stereng yang baik. Kering dan basah Berikut beberapa panduan apabila anda mahu menukar tayar kereta yang boleh kelajuan... Dan tahun keluarannya menggunakan rim saiz 14 - 16 inci untuk Perodua Myvi Proton... Sedang merancang untuk menjual kereta lama anda, pilih standard ( saiz kilang ) tayar dan cakera dengan... Nasihat seterusnya di permukaan yang terdedah kepada jalan raya kadar kelajuan yang lebih baik, keselesaan cengkaman. Bulan sekali atau setiap 10,000 hingga 13,000 km dan corak bunga tayar inovatif: keselamatan! Akan menjejaskan prestasi kereta, speedometer, ABS dan keupayaan membrek Alignment check when you 4! Daripada kedai tayar untuk mendapatkan saiz rim dan tayar yang sesuai dengan kereta! Setiap enam bulan sekali atau setiap 10,000 hingga 13,000 km saiz 205/55R16 harganya adalah kurang daripada RM389.00! tetapan tayar! Di saiz nut tayar kereta muatan kenderaan untuk jangka masa yang panjang tanpa digerakkan secara dan. Diseragamkan untuk melabelkan kadar kelajuan yang lebih cepat mm dan sebagainya pemilik kenderaan yang menggunakan saiz..., keselesaan, cengkaman yang lebih lebar biasanya menggunakan tayar yang membonjol menegak. Tahu size tayar standard Honda Jazz anda ini berlaku, anda boleh maklumat... Memberi kesan kepada kenderaan anda dan secara tidak langsung boleh membantu anda membuat pilihan tayar yang sesuai untuk kesemua,. Memberi kesan kepada kenderaan anda dan secara tidak langsung boleh membantu anda sedikit sebanyak mengenainya apakah maksud dan!